Pyszne i zdrowe mleko od kozy

Dlaczego kozie mleko to najzdrowszy nabiał świata?

Jeśli lubisz pić mleko lub przygotowywać na jego bazie smaczne posiłki, spróbuj mleka koziego. Po analizie składników można dojść do wniosku, że dwa rodzaje mleka (kozie i krowie) są takie same pod względem zawartości białek i tłuszczów. Różnią się jednak drobnymi szczegółami.

Pyszne i zdrowe mleko od kozy

Mleko kozie zawiera więcej białek serwatkowych (40%), które są wartościowe dla układu pokarmowego. W mleku krowim jest ich najwięcej 20%. Również pod względem tłuszczów mleko od kozy wypada znacznie lepiej. Zawiera tłuszcze bardziej zemulgowane, czyli są szybciej trawione. Jest to mleko o wiele bardziej tłuste, bo na 100 ml przypada 4,1 grama tłuszczu. Jednak jest on znacznie zdrowszy od tłuszczu krowiego.

Oprócz ww. składników mleko kozie zawiera więcej witaminy A i niacyny oraz wapnia, sodu, potasu i fosforu. Znajdują się w nim także witaminy z grupy B, PP oraz D. Mleko kozie ma też znacznie większą ilość wapnia niż inne rodzaje mleka. Warto zwrócić uwagę na selen, który działa antyoksydacyjnie i antywirusowo.

Kozie mleko w proszku także dla dzieci

Oprócz mleka koziego w butelkach o kartonach w sklepach dostępne jest kozie mleko w proszku. Wybierając tego typu,mleko pamiętaj, aby dokładnie sprawdzić etykietę. Dobrej jakości produkt zawiera pełnowartościowe mleko kozie, nieodtłuszczone.

Kozie mleko w proszku może być podawane także najmłodszym, ponieważ ma skład zbliżony do mleka kobiecego. Jest mniej alergizujące i bezpieczne pod kątem wstąpienia u dziecka skazy białkowej. Kozie mleko w proszku początkowe może być wzbogacone o witaminy i minerały, co również warto doczytać. Takie mleko może być podawane od urodzenia jako zastępcze mleko matki lub w formie uzupełnienia karmienia. Natomiast po 6 miesiącu życia można dostać mleko modyfikowane dla dzieci po 6, po 10 i po roku życia. Wybór jest więc bard duży. Pamiętaj jednak, że dzieciom do 1 roku życia nie można podać mleka koziego surowego.

Na bazie koziego mleka powstają różne produkty mleczne np. serki, jogurty czy desery. Warto spróbować kilka z nich i stworzyć swój ulubiony zestaw, który wprowadzisz do jadłospisu.

Post Author: Anka