Czy znasz spirulinę?

Charakterystycznie spiralny wygląd a dodatkowo niepozorna wręcz objętość – oto jest spirulina, tak specyficzna, za toteż objawiająca bardzo wiele zalet prozdrowotnych. Tytułowana także zielonym mięsem, które niezwykle często dołączamy do typowej diety, z uwagi na niebywałe zalety.

Aztekowie przed wiekami uznali zalety,  jakie proponuje spirulina. Mówimy tu o niewielkich, zielonkawo-niebieskich, dla których najbardziej powszechnym miejscem życia są niezbyt zimne jeziora Afryki i Meksyku. Przy tym kształt spirali i objętość opiewająca na około 500ɥm. Ten niewielki „organizm”, chociaż posiadający zatrzęsienie dobrych efektów z jego dołączenia do pokarmów jedzonych każdego dnia.

Termin zielonego mięsa spirulina może przypisać sobie właśnie dzięki zaskakująco zatrważającej pojemności białka, którego znajdziemy w tych właśnie algach choćby 3 razy więcej niż w różnego rodzaju mięsach. Przy tym 18 aminokwasów, natomiast pośród nich 8 tytułowanych jako niezbędne. W spirulinie znajdziemy więcej swobodnie absorbowalnego żelaza niż w mięsach, poza tym na konstatację zasługuje dodatkowo odpowiedni poziom potasu, magnezu i niezbędnych do życia amin, makro- i mikroskładników.

Spirulina z reguły przezywana bywa mlekiem Ziemi, dlatego że jest zawarte w niej szczególnie wysokie ilości nieczęsto spotykanego kwasu GLA. Kwas ten bierze czynny udział procesie wytwarzania substancji odpowiadających również za naturalną regulację ciśnienia krwi, mechanizmy przeciwzapalne, a na dodatek polepszenie stanu skóry, i włosów.

Pigmenty a innymi słowy zielonkawy chlorofil plus mocno niebieska fikocyjanina, goszczą w spirulinie powodują, że owa objawia efekt przeciwutleniający. Wspomniana wcześniej fikocyjanina jest przy tym odpowiedzialna za spowalnianie enzymu lipazy trzustkowej, normalizowanie nasycenia tri-glicerydów we krwi poza tym zmniejszanie poziomu glikemii poposiłkowej. Spirulina, bazując na opinii profesjonalistów, zwiększa działanie układu broniącego organizm przed drobnoustrojami. Goszczące w niej za to witaminy i enzymy, a także biofotny, przykładają się do optymalizacji sprawności psychofizycznej.

Post Author: Anka