Zamawianie cateringu na imprezę to niewątpliwie wygodne rozwiązanie, jednak należy pamiętać i kilku detalach, by nie skończyć w kłopotliwej sytuacji. Dowiedz się, o czym należy pamiętać podczas zamawiania cateringu na imprezę.
Ilość jedzenia, a liczba gości
Pierwszą z kwestii, które trzeba wziąć pod uwagę, zamawiając catering na imprezę jest liczba gości. Wiele osób popełnia błąd i nie oszacowuje, ile tak naprawdę jedzenia będzie potrzebne. Ma to poważne konsekwencje, gdyż często zostaje bardzo dużo jedzenia, które trzeba potem wyrzucić, gdyż nie ma go jak przechować w odpowiednich warunkach. Często jest także tak, że jedzenia po prostu zaczyna brakować. Przed zamówieniem cateringu skorzystaj z porady firmy cateringowej, która dzięki swojemu doświadczeniu jest w stanie oszacować, ile dokładnie jedzenia będzie potrzebne na daną liczbę gości.
Szacując to pamiętaj, by wziąć pod uwagę nie tylko jedzenie, ale też napoje. Uwzględnił również, że inna ilość jedzenia jest potrzebna na długą imprezę, taką jak wesele, a inna na nieco krótszy event, który z założenia skończy się po kilku godzinach.
Catering na imprezę – różnorodność dań
Zamawiając catering na imprezę, trzeba też wziąć pod uwagę różnorodność dań. Nie każdy ma taki sam gust, a ponadto w grę mogą wchodzić też kwestie zdrowotne. Znaczna część społeczeństwa jest na przykład na diecie keto lub nie toleruje glutenu – warto zadbać, by takie osoby znalazły coś dla siebie. Większość firm cateringowych ma w swojej ofercie zróżnicowane dania, więc wystarczy wybrać bogate menu. Warto bazować na sprawdzonych potrawach, które są uniwersalne i trafiają w gusta większości ludzi. Jeśli jednak jest taka możliwość, można poprosić o dania ekstra, które są mniej znane, a bardziej oryginalne – z pewnością będą ciekawym urozmaiceniem.
Zamawianie cateringu – logistyka
Chcąc zamówić catering na imprezę, który dotrze na czas, zawsze trzeba brać pod uwagę kwestie logistyczne. Z firmą cateringową zawsze należy umawiać się zdecydowanie wcześniej, gdyż takie podmioty zazwyczaj mają stosunkowo odległe terminy. Ponadto już na etapie składania zamówienia należy doprecyzować, kto dostarczy jedzenie – firma cateringowa, czy klient odbierze je osobiście. Ponadto należy dopytać, jak będzie zabezpieczone jedzenie i w jakich warunkach na miejscu powinno być przechowywane. To bardzo ważne informacje, szczególnie w okresie letnim, gdy jest bardzo gorąco, co nie sprzyja długotrwałemu przechowywaniu jedzenia.