Portugalska perełka winiarstwa — historia, charakterystyka i popularność wyjątkowego wina

Vinho verde to jedno z najbardziej cenionych Portugalskich win, które znane jest nie tylko koneserom, ale i użytkownikom, którzy cenią dobre trunki i pragną raczyć się aromatycznym alkoholem w towarzystwie najbliższych.

Vinho verde — czym się charakteryzuje i jak je rozpoznać?

Portugalskie wino jest dostępne w wersji białej, czerwonej, różowej oraz musującej. Nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza wino zielone, gdyż jest ono butelkowane niemalże od razu po zbiorach i spożywane jako bardzo młode wino.

Vinho verde pochodzi z rejonu Minho w Północnej części Portugalii, charakteryzującym się dużą intensywnością opadów, w którym temperatury nie są tak wysokie, jak w pozostałych obszarach kraju. Jeśli chodzi o prezentowany trunek, przekłada się to na wyższą kwasowość i zupełnie inny charakter wina niż w pozostałych alkoholach produkowanych w Portugalii. Różnica jest odczuwalna już po pierwszym łyku.

Do produkcji wina wykorzystane zostaje kilkanaście lokalnych szczepów, które mają długą historię. Trunek stanowi zazwyczaj mieszankę, ale można wybrać także odmiany jednoszczepowe. Wśród szczepów białych najczęściej można raczyć się Loureiro (galaretka cytrynowa), Arinto (kwaśne jabłko), Alvarinho (minerały), Avesso, Trajadura. Z kolei wśród czerwonych dominują Vinhão i Alvarelhão.

Vinho verde jest dostępne w korzystnej cenie, a do tego doskonale orzeźwia i smakuje.

Odmiana biała jest lekka, ma od 9 do 11% alkoholu. Można rozpoznać je po kwaskowatości, często jest lekko gazowane. Przed spożyciem należy je mocno schłodzić. Dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie trunku w zamrażarce. Czerwone odmiany także są kwaśne i należy je serwować po odpowiednim schłodzeniu.

Pragnąc wybrać dobry trunek, należy przede wszystkim zweryfikować nazwisko producenta, dominują wśród nich: J. P. Martins Vinhos de Portugal, J. Afonso Anuário de Vinhos, portugalskim magazynie Revista de Vinhos, itd.

To wino wprost stworzone do spożywania latem, na wakacjach, w ogrodzie w trakcie spotkań z przyjaciółmi czy ukochaną osobą. Można go zestawić ze świeżymi sałatkami, nowalijkami, rybami morskimi, owocami morza i innymi.

Post Author: Anka